مضرات چای سیاه
همیشه مصرف بیش از اندازهی هر چیزی مضراتی را برای سلامتی به همراه خواهد داشت. این موضوع در مورد چای سیاه نیز صادق است و مصرف زیاد آن به دلیل کافئین موجود در آن میتواند با عوارضی خفیف تا شدید همراه باشد. قبلا در مطلبی با عنوان خواص و فواید چای سیاه در مورد خاصیتهای این نوشیدنی محبوب صحبت کردیم. حالا میخواهیم به عوارض و مضرات چای سیاه بپردازیم. با گیلان بازار همراه باشید.
مضرات چای سیاه
مطالبی که در این مقاله خواهید خواند:
- عوارض چای سیاه در بارداری و شیردهی
- کم خونی و کاهش جذب آهن
- ایجاد اضطراب و استرس
- اختلالات خواب
- بیماریهای قلبی و عروقی
- اسهال و سندروم روده تحریک پذیر
- یبوست و خشکی مزاج
- احساس سردرد و سرگیجه
عوارض چای سیاه در بارداری و شیردهی
عوارض چای سیاه برای زنان باردار
مصرف چای برای زنان باردار یا شیرده باید با ملاحظات خاصی انجام شود. زیرا مصرف بیش از اندازهی آن در دوران بارداری خطر سقط جنین را افزایش داده و همچنین میتواند موجب وزن پایین نوزاد در هنگام تولد شود. بنابراین دقت داشته باشید که مصرف چای در روز برای زنان باردار باید حدود 200 میلی گرم کافئین داشته باشد که دو لیوان چای سیاه یا سبز در روز این مقدار را تامین میکند.
برای مادران شیرده نیز توصیه میشود که بیش از سه لیوان چای در روز مصرف نکنند زیرا مصرف بیشتر آن تحریک پذیری کودک را افزایش داده و موجب افزایش حرکات روده او میشود.
کم خونی و کاهش جذب آهن
عوارض چای سیاه برای کم خونی
چای حاوی موادی به نام تانن میباشد که این مواد تلخی و گسی خاصی را به چای میدهند. این ماده با آهن موجود در مواد غذایی ایجاد ترکیب تانات آهن میکند و مانع جذب آن میشود. بنابراین زمان مصرف چای و فاصله زمانی مصرف آن بعد از غذاخوردن اهمیت بالایی دارد و باید به منظور جذب بهتر آهن میان مصرف مواد غذایی و نوشیدن چای، یک فاصله یک یا دو ساعته را در نظر گرفت.
از طرفی اصلیترین علت کمخونی، کاهش ذخیره آهن بدن است. بنابراین مصرف چای میتواند به شدیدتر شدن بیماری و مزمن شدن آن برای کسانی که دچار کم خونی میباشند، بینجامد.
ایجاد اضطراب و استرس
استرس و اضطراب از عوارض چای سیاه
برگهای چای حاوی کافئین هستند و مصرف زیاد آن میتواند اضطراب، استرس و بیقراری را در شما ایجاد کند. چای سیاه مقدار کافئین بیشتری در مقایسه با دیگر چایها دارد و هرچه میزان دم کشیدن چای طولانیتر شود، مقدار آن بیشتر میگردد. مصرف متعادل چای به میزان دو یا سه فنجان در روز نمیتواند احساس اضطراب خاصی ایجاد کند ولی از آنجا ممکن است برخی از افراد حساسیت بیشتری نسبت به کافئین داشته باشند، باید مصرف آن را محدود کنند.
اختلالات خواب
کافئین موجود در چای میتواند در چرخه خواب انسان اختلال ایجاد کرده و کیفیت خواب را تحت تاثیر قرار دهد. در واقع کافئین تولید ملاتونین را مهار کرده و نمیگذارد که سیگنال زمان خواب مخابره شود. ملاتونین، هورمونی است که شبیه پیام رسان عمل کرده و پیام زمان خواب را به تمامی قسمتهای بدن ارسال میکند و به نوعی بدن را از شبهنگام با خبر میسازد. بنابراین کسانی که دچار علائم بیخوابی هستند یا خواب بیکیفیتی دارند بهتر است میزان مصرف چای سیاه را محدود کنند.
بیماریهای قلبی و عروقی
مضرات چای برای قلب
نوشیدن چای سیاه و سبز به طور کلی اترات مضری روی بیماریهای قلبی و عروقی ندارد. به شرط اینکه در مصرف آن زیاده روی نکنید. مضرات چای برای قلب و به طورکلی نوشیدنیهایی که کافئین دارند این است که منجر به بروز تپش قلب خواهند شد. با توجه به اثرات کافئین در بالا بردن کورتیزول که همان هورمون استرس میباشد، ضربان قلب افزایش پیدا کرده و باعث ایجاد ضربان قلب نامنظم خواهد شد. بنابراین افرادی که دچار بیماریهای قلبی میباشند، باید مصرف آن را محدود کنند.
اسهال و سندروم روده تحریک پذیر
کافئین موجود در چای سیاه در مواردی که به مقدار زیاد مصرف گردد، میتواند اسهال را بدتر کرده و علائم سندروم روده تحریک پذیر را افزایش دهد. سندروم روده تحریک پذیر با احساس ناراحتی، درد مزمن در قسمت شکم و تغییرات دیگر مانند نفخ است که مشخص میشود. اگرچه این سندروم در اکثر بیماران منجر به شرایط خطرناک نمیشود و آسیب دائمی به روده نمیرساند ولی کافئین موجود در چای میتواند این علائم را شدیدتر کرده و زمینه را برای آسیب به روده فراهم کند.
یبوست و خشکی مزاج
مصرف بیش از اندازهی چای سیاه میتواند یبوست ایجاد کند. یکی از دلایل ابتلا به این مشکل، کافئین و تانن موجود در چای سیاه است که باعث کند شدن حرکات دودی دستگاه گوارش میشود. دلیل دیگر آن نیز این است که نوشیدنیهایی مانند چای، ادرارآور هستند و مصرف بیش از اندازه آنها، سبب دفع زیاد آب از بدن میشود. در نتیجه، همین کم آب شدن بدن میتواند یبوست ایجاد کند.
احساس سردرد و سرگیجه
سردرد و سرگیجه از مضرات چای سیاه
به صورت کلی مصرف کم چای به دلیل وجود کافئین میتواند به تسکین سردرد کمک کند، اما اگر بیش از اندازه مصرف شود نتیجه معکوس داده و بر وخامت اوضاع میافزاید. از طرفی مصرف زیاد کافئین برای برخی از افراد سر درد همراه با سرگیجه را در پی دارد. بنابراین کسانی که دچار این عارضهها هستند، باید در مصرف چای جانب اعتدال را رعایت کرده و از مصرف بیش از اندازه آن پرهیز کنند.
مضرات چای سیاه در طب اسلامی
انسانها دارای طبعهای مختلفی هستند که آنها را از یکدیگر متمایز میکند. هر طبعی خصوصیات و ویژگیهای منحصر بفردی دارد که در شکل رفتار و برخورد با آنها و همچنین درمان بیماریها باید طبع هر فرد را مد نظر قرار داد. افرادی که مزاج صفراوی یا سرد دارند باید از مصرف چای خودداری کنند. در مقابل افراد گرم مزاج که طبع گرمی دارند نیز باید از نوشیدن چای داغ بپرهیزند. نوشیدن چای داغ میتواند روی صفرای آنها تاثیر منفی گذاشته و همچنین حالات روحی آنها را تغییر دهد و خشم را در آنها بیشتر کند.
مضرات چای مانده و کهنهدم
اگر چای مدت زیادی دم بکشد، ایجاد سم کرده و موجب مسمومیت غذایی خواهد شد. علاوه بر این خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد. بنابراین توصیه میشود از نگهداری چای در فلاسک خودداری کرده و برای نوشیدن چای در سفرها و پیکنیکها آب جوش را به تنهایی در فلاسک ریخته و در هنگام نیاز از آن چای تازه دم تهیه کنید. اگر میخواهید از چایی که 5 تا 10 دقیقه دم کشیده است به مدت طولانیتری استفاده کنید، باید ابتدا آن را صاف کرده و سپس تفاله آن را جدا نمایید.
عوارض چای سیاه
چای نیز مانند هر ماده غذایی، در اثر مصرف زیاد ممکن است، عوارضی برای سلامتی شما ایجاد کند. این عوارض مخصوصا برای بیمارانی که دچار بیماریهای خاص هستند، میتواند مشکل آفرین شده و دردشان را مزمن کند. بنابراین شناخت بهتر چای و دانستن مضرات آن میتواند راهنمای مناسبی برای اینگونه افراد باشد.